Logo Design by FlamingText.com
 
Logo Design by FlamingText.com
 

Martisorul1 Martie- sarbatoarea primaverii, a iubirii si a prieteniei!
În fir de mărţişor
În lacrima zăpezii e dragostea de viaţă
ce împleteşte gândul în fir de mărţişor,
căci ghiocei răsar din florile de gheaţă
şi primăvara cânta balada ei de dor.
Pădurea ar dori copacii să-nfrunzească
iar păsările vor din nou la cuibul lor,
livezile de gheaţă visează să-nflorească,
căci frigul a muşcat crenguţele ce dor.
Brânduşe să trezească poiana adormită,
iarna să se topească sub razele de soare,
durerea să se ducă din neaua troienită,
din lacrimi să răsară în case câte-o floare.
Un mărţişor să-mi dai să îmi alin tristeţea,
o pasăre să fie, pe pieptul meu să stea,
în zborul ei să-aducă şi-n sate frumuseţea
după o vreme-n care a tot căzut o stea. 
Să vină primăvara, obrajii să-i aprindă
ca florile de măr din pomul împlinirii,
iar buzele fierbinţi iubirea să cuprindă;
cireşul să zâmbească în clipa dăruirii.
Marilena Rodica Chireţu

Romanii sarbatoresc venirea primaverii intr-un mod unic, la inceputul lunii martie. 
Traditia martisorului este o mostenire de la stramosii nostrii romani. Cuvantul "martisor" are origini latine si este numele popular al lunii martie. In zilele noastre, martisorul este un simbol al primaverii care va sa vina.Oamenii ofera cu multa placere de 1 Martie martisoare celor pe care ii iubesc, ca expresie a admiratiei lor, ca respect si stima, mai ales fetelor si femeilor. Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca care celebreaza venirea primaverii. In aceasta zi se ofera persoanelor de sex feminin apropiate marisoare, ca mici semne de multumire. Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc. Ele sunt formate in mod traditional dintr-o fundita rosu cu alb - rosu semnifica dragostea pentru tot ce e frumos, prietenie, viata, si albul primavara –fericirea, divinitatea, curatenia, puritatea sufleteasca si sanatatea.
Legenda
 
Martisorului.
Una din legendele simbolului primaverii ne spune ca odata soarele a coborat pe pamant, luand chipul unui tanar, pentru a participa la o hora dintr-un sat. Zmeul cel rau, vazand ca a luat chipul unui tanar, l-a rapit si l-a inchis intr-o temnita, provocand suferinta intregii naturi. Se spune ca raurile au incetat sa mai curga, pasarile nu mai cantau... pana nici copii nu mai radeau.
Nimeni nu stia ce sa faca pana cand, un tanar voinic s-a hotarat sa il infrunte pe zmeu si sa elibereze soarele. Acesta a pornit la drum, avand puterea multora dintre pamanteni. Calatoria tanarului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. Spre sfarsitul ierni, acesta a gasit castelul zmeului si s-au luptat zile intregi pana cand zmeul a fost doborat.
Slabit si grav ranit, tanarul a reusit sa ajunga pana la temnita soarelui, l-a eliberat, dupa care a murit, sangele acestuia curgand pe zapada alba. Soarele a urcat pe cer si a vestit venirea primarii, umpland de fericire inimile pamantenilor.
De atunci, tinerii impletesc doi ciucurasi, unul alb si unul rosu, oferindu-i fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul semnifica dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui tanaralui voinic. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.

O alta legenda a martisorului ne spune ca intr-una din zile, umbland cu oile pe munti, baba Dochia a gasit o para pe care a legat-o cu un fir de ata. Toate acestea s-au intamplat intr-o zi de 1 Martie, de atunci extinzandu-se obiceiul.

Descoperiri arheologice.
Trecand de la legende la lumea de basm la cea reala, descoperirile arheologice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani, pe vremea dacilor simbolurile primaverii fiind confectionate din timpul iernii, urmand sa se poarte dupa ziua de 1 Martie. Pe atunci martisoarele erau fie niste pietricele colorate in alb si rosu insirate pe o ata fie o moneda (sau mai multe) legate cu fire subtiri de lana albe si negre (in unele locuri alb cu rosu). Dacii credeau ca martisoarele aduceau si le purtau pana cand infloreau copacii.


In zilele noastre...
In zilele noastre, banutul purtator de noroc al dacilor aproape ca a disparut, el fiind inlocuit cu diferite personaje din lumea desenelor animate, cu animalute din plastic sau din sticla, inimioare , fete zambitoare, pietricele frumos colorate sau orice poate atrage un cumparator grabit sau in pana de idei. Astazi, ziua de 1 Martie e o adevarata comoara pentru comerciantii ambulanti care iti iau ochii cu fel si fel de “martisoare”, fara a cunoaste insa adevaratul legenda traditionalului martisor.
Ziua de 1 Martie are o bogata incarcatura comerciala, incarcatura ca o depaseste de multe ori pe cea traditionala.

Dar... trecand peste partea comerciala, putem spune ca in zilele noastre, obiceiul este ca orice femeie (doamna sau domnisoara) sa primeasca un martisor. Orice barbat care se respecta ofera sefei, colegei sau persoanei iubite un martisor, reprezentantele sexului frumos mandrindu-se in aceasta zi cu martisoarele primite.

Traditia spune ca martisorul se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii sau visinii. Atunci firul rosu se pune pe un trandafir sau pe o ramura a unui visin. In alte regiuni, martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor sau pana la Florii, cand se scoate si se agata de crengile unui copac. Se crede ca, daca pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci cand martisorul este aruncat dupa o pasare, purtatorul va fi usor precum pasarea.

8 Martie- Ziua Femeii
Originile sarbatorii de 8 Martie se regasesc in indepartatul an 1908, cand, cu putine zile inainte de aceasta data, la New York, muncitoarele din industria textila a bumbacului au facut greva pentru a protesta fata de grelele conditii in care erau constranse sa munceasca.
In zilele noastre, Ziua Femeii este foarte asteptata, asociatiile de femei organizeaza manifestari si conferinte pe aceasta tema, cautand sa sensibilizeze opina publica asupra conditiei acesteia, dar este asteptata si de florari care vand cantitati insemnate de buchetele de mimoze, devenite in Italia simbolul acestei sarbatori. In Romania 8 Martie este, in acelasi timp, ziua femeii si a mamei.Barbatii si baietii daruiesc persoanelor dragi de sex feminin, flori si obiecte simbolice sau pretioase.Se prefera florile de primavara cum sunt ghioceii, zambilele, narcisele, lalelele etc.

Ziua Femei in Italia-mimoza simbolul sarbatorii.
Sfantul Iosif este celebrat in multe regiuni ale Italiei, fiind organizata o petrecere speciala. Astfel, in unele zone ale Siciliei, pe 19 Martie al fiecarui an, se obisnuia sa fie invitati saracii la masa  Sfantului Iosif.Cu acest prilej, preotul binecuvanta masa, iar saracii erau seviti de stapanul casei. In unele orase masa era organizata in biserici.Sarbatoare de 19 Martie este asociata si manifestarilor specifice, care se regasesc cate un pic in toata Italia. Astfel, sarbatoare Sfantului Iosif coincide cu sfarsitul Intr-adevar, cu sarbatoarea Sfantului Iosf se saluta definitiv iarna si incepe sa se simta parfumul primaverii, astfel incat sarbatorile anotimpurilor si anticile ritualuri se contopesc in bucuria si devotamentul crestinilor.In Italia, pe 19 Martie se sarbatoresc si toti taticii.In Romania, tara preponderent ortodoxa, nu exista aceasta sarbatoare.